Chryslerklubben Forum Index Chryslerklubben
Forum for WPC Club of Norway og WPC Club Sweden Region
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

LMK-Nytt februar 2009

 
Post new topic   Reply to topic    Chryslerklubben Forum Index -> LMK
View previous topic :: View next topic  
Author Message
webmaster
Site Admin


Joined: 07 Jan 2005
Posts: 491
Location: Hvam

PostPosted: Tue Feb 17, 2009 12:43 pm    Post subject: LMK-Nytt februar 2009 Reply with quote

Vedlagt (NB: bildene til artikkelen var av et format forumet ikke støtter):

Ærede redaktør,



Her er nyhetsstoff og informasjon fra LMK for både klubblad og websider. Relevante bilder og forslag til billedtekster er også inkludert i denne ”pakken”.



Om du vil ha tips om oppsett av sider, så kast gjerne et blikk på LMK-sidene i de utmerkede ”menighetsbladene” Norsk Motorveteran og Klassiker’n for inspirasjon til oppsett. Bruken av fotoene er klarert. Men bruk bildene kun i forbindelse med det aktuelle LMK-stoffet slik at vi ikke ”tas” for gjenbruk i lang tid etterpå.



(Dette stoffet sendes til både redaktørene, forsikringsfolk samt klubbkontaktene for at alle skal være fortløpende oppdaterte på hva som sendes ut. Det betyr også at noen får denne eposten 2 ganger, men slik er det å være populær!)



Vennlig hilsen



Tom T. Græger

Daglig leder LMK



**************************************

VEGDIREKTORATET GA SEG

(2 stk foto til denne saken, og du får skjære de til slik du finner for godt!)



Billedtekst: Scott 1930 TT Replica:

”Eieren av denne meget flotte og berømte Scott TT Replica 1930 i utmerket og autentisk stand ble pålagt å montere lykt. Etter 18 måneders kamp gikk myndighetene tilbake på sitt krav.”



Billedtekst: Scottoriginal1930:

”Slik så den ut på 30-tallet med datidens stolte eier i svært tidsriktig antrekk .”



SOMMERENS ARRANGEMENTER



Billedtekst: FIVAWMCRALLYenkeltfoto

Storslagent internasjonalt arrangement på Jæren i år med deltakere fra både inn- og utland!



AUTENTISK I TORINO

Billedtekst: torino2008kladd

Både nasjonalt og internasjonalt renner markedet over av fristende tilbud på deler for ombygning og ”forbedring” for å gjøre kjøretøy både sikrere og raskere. Men med den tragiske konsekvens at motorhistorien går tapt.



*********************************** *



VEGDIREKTORATET GA SEG

Vegdirektoratet (VD) har etter over ett års saksbehandling gitt eieren av en Scott TT Replica 1930 medhold i en klage over et vedtak fra 2007 der han ble pålagt å modifisere motorsykkelen. LMK så tidlig i denne prosessen at dersom dette pålegget ble stående, ville dette få alvorlige konsekvenser for motorhistoriske kjøretøyers mulighet for å bli bevart som et originalt kjøretøy.



I 2007 ble det altså importert en 1930 Scott TT Replica fra England. En meget flott og berømt motorsykkel i utmerket og autentisk stand. Under kontrollen ved Hafslund Trafikkstasjon (Sarpsborg) ble det satt et stort spørsmålstegn ved at kjøretøyet ikke hadde påmontert lykt foran. Eieren viste til at dette kjøretøyet aldri var produsert med lykt, og at det derfor ifølge Kjøretøyforskriftene og vanlig praksis ikke skulle ha dette.



Pålagt modifisering

Likevel besluttet trafikkstasjonen seg for å gi pålegg om at motorsykkelen skulle ha lys både foran og bak, samt skiltlys. Pålegget var begrunnet i en fortolkning av Motorvognforskriftene av 3. juni 1942, som pålegger lys. Trafikkstasjonen mente at denne bestemmelsen var gitt tilbakevirkende kraft. Vedtaket var åpenbart i strid med gjeldende kjøretøyforskrifter §§1.5 og 1.7, som tydelig sier at bevaringsverdig kjøretøy bare behøver å være utstyrt slik det ville vært krevet på det tidspunkt kjøretøyet var første gang registrert – i Norge eller i utlandet.



I 1930 og frem til 1942 var det kjøretøyforskriftene av 20.12.1926 som gjaldt. Disse påla eier av kjøretøy uten lys å avstå fra bruk av kjøretøyet etter mørkets frembrudd ”eller i tett skodde”, men ga ikke generelt kjøreforbud (§4.3 ). Montert utstyr skulle selvsagt virke tilfredsstillende.



Om avgjørelsen fra Hafslund Trafikkstasjon skulle bli stående ville dette ramme en rekke motorhistoriske kjøretøy fra 1930 og tidligere. Flere kjøretøy fra denne perioden fra før 1930 har ikke montert lys, siden dette ikke var påkrevet den gangen. Mange har lys som ikke kan brukes i henhold til senere bestemmelser (1942) (nærlys/fjernlys), f.eks kjøretøy med gasslykter drevet med acetylengass fra flaske eller fra karbidgenerator. Skulle disse ikke lenger tillates brukt med mindre de ble ombygget? Det ville medføre store konsekvenser for motorhistorisk virksomhet og kunne ødelegge viktige kulturobjekter.



Denne motorsykkelen ble aldri levert med lykter, og har, i likhet med andre eksemplarer av arten, hele tiden vært vanlig registrert i England. Engelske trafikkregler krever lys etter mørkets frembrudd, så den har vært tillatt brukt så lenge ikke trafikkreglene brytes. Samme regler gjelder i Norge.

For å montere lys på denne motorsykkelen må det gjøres alvorlige og tildels irreversible inngrep. Det finnes ikke dynamo eller batteriholder på sykkelen, og ikke noe feste for lykter.

Både eier og LMK sto fast på at det vil være en forbrytelse mot et historisk viktig motorkjøretøy å bygge det om.



LMK engasjerer seg

Trafikkstasjonen brukte hele 5måneder på denne prosessen etter at kjøretøyet var inne til godkjenning første gang. Og med et påbud om modifisering var det naturlig for eier å be LMK se på saken.



LMK ble i 1976 etablert av klubbene for å være en pådriver bl.a. for bevaring av det motorhistoriske aspektet for kjøretøy mht både nasjonal og internasjonal samferdselshistorie. Dette er fortsatt et av de aller viktigste arbeidsområdene for en organisasjon som i dag teller over 50.000 medlemmer i mer enn 130 klubber.



LMK innhentet råd fra sin advokatforbindelse og tilskrev deretter Vegdirektoratet ved Hafslund Trafikkstasjon. Meldingen var klar: Denne saken vil få alvorlige konsekvenser for vårt arbeid dersom resultatet til slutt blir at disse museale objektene blir pålagt modifisert, og dermed må bygges om. Det bærende element ved kulturhistorien er ikke bare å bevare, men også å restaurere historiske objekter med mangler og defekter tilbake til det opprinnelige.

LMK påpekte i brevet at det samlede, motorhistoriske miljø med vantro vil møte et pålegg for motorsykler der forskrifter brukes med tilbakevirkende kraft for å gjøre motorhistoriske korrekte motorsykler om til modifiserte gjenstander. Vi ba om at eierens henvisninger til de aktuelle lover og forskrifter blir den praksis som alle trafikkstasjonene skal følge.



Feil på feil

I mellomtiden hadde en jurist i VD også sett på saken, og på grunn av dette forfattet et ganske forvirrende rundskriv som skulle virke oppklarende. Rundskrivet gikk på ”Krav til lys på bevaringsverdige kjøretøy etter kjøretøyforskriften § 1-9”, og ”Vegdirektoratet ønsker med dette å redegjøre for tolkningen av kjøretøyforskriften § 1-9 med tanke på krav til lys.” Hafslund Trafikkstasjon mente dermed å ha fått støtte for sitt syn, og ønsket å opprettholde sitt vedtak på bakgrunn av dette rundskrivet.

Det som også var betenkelig var at trafikkstasjonen ikke sendte anken videre for behandling i VD sentralt. Det betød at eieren mistet 6 måneder fordi han var tålmodig og avventet et svar på sin anke. Da han oppdaget at trafikkstasjonen IKKE hadde sendt den videre, ble det mer fart i sakene.



Og så ble det heldigvis for den samlede motorhistoriske bevegelse i Norge; et fornuftig vedtak i denne saken. Trafikkstasjonen ga seg på alle punkter og beklaget feiltolkning av gjeldende forskrifter.



LMK var meget betenkt mht prinsippet om å få et hjemlet påbud om modifisering av motorhistoriske kjøretøy, og var forberedt på å ta denne saken inn for Sivilombudsmannen eller domstol. Men dette slapp vi heldigvis.





SOMMERENS ARRANGEMENTER

Merk dere helgen 26 – 28 juni! Da er det klart for Norgesløpet som i regi av Storfjorden Automobilklubb går i verdens vakreste omgivelser fra Ålesund til Geiranger. Mange opplevelser underveis, og ikke minst før og etter selve løpet der det sosiale aspektet er i høysetet. Gå derfor inn på www.storfjorden.no og meld deg/dere på.



Og mens du er i gang; hvorfor ikke varme opp litt på forhånd noe lenger sør på Vestlandet med det internasjonale FIVA World Motorcycle Rally 2009? Fra torsdag 11 til og med lørdag 13 juni går dette løpet i Jæren-traktene, med innlagte avstikkere til blant annet Tempomuseet, Tungenes fyr og Egersund – bare for å nevne noen av de mange godbitene. Gå inn på www.nvmc.no og www.lmk.no for mer informasjon.



Og ikke minst finnes det rundt 100 andre arrangementer du kan velge mellom fra over 100 klubber. Her er det bare tid og penger (bensin) som er begrensningene! www.lmk.no.





AUTENTISK I TORINO

Før jul var LMK’s styremedlem Carl Henrik Størmer i Torino i Italia og holdt et foredrag for en rekke fremtredende personer innenfor det internasjonale, motorhistoriske miljø. Han var spesielt innbudt for å snakke om originalitet og autentisitet forbindelse med historiske restaurerte og urestaurerte kjøretøy.



FIVA har gjennom en stor markedsundersøkels er avdekket et ettermarked i milliardklassen ikke bare for korrekte reservedeler men i enda større grad for diverse deler for ombygning og ”forbedring” for å gjøre kjøretøy både sikrere og raskere. Men med den tragiske konsekvens at motorhistorien går tapt.

I tillegg til å beskrive ulike måter å vurdere autentisitet og originalitet samt alle fristelser markedet utsetter eierne for, var det også et poeng for Størmer å komme med forslag for å motivere eierne til å la være å tukle med motorhistorien. Motorhistorie er ikke bare kjøretøy slik de var da de forlot fabrikken, men i enda større grad kjøretøy slik de var i aktiv bruk i sin vanlige bruksperiode.

Man bør premiere eller på annen måte omtale autentisitet og motorhistorisk korrekthet i positive og rosende ordelag i både skriftlig og verbal form, og ved arrangementer utdele priser og/eller utmerkelser. Slik kan man gi eierne – og kjøretøyene – ros for et ansvarlig vedlikehold, og/eller riktig restaurering.

I Finland og Italia kreves det en besiktigelse og en godkjennelse fra den motorhistoriske organisasjonen for å kunne få status som motorhistorisk kjøretøy med de fordeler dette gir. Dette kan også bli en virkelighet innenfor EU, og således få konsekvenser for alle europeiske land. Og muligens flere.

En idé i denne sammenheng er at FIVA forsterker betydningen av FIVA’s ID Pass slik at det kan avkreves et slikt pass for å få komme inn under definisjonen ”motorhistorisk kjøretøy”. Det vil da medføre besiktigelse og godkjennelse for å ikke bli definert som et vanlig brukskjøretøy. Og da vil internasjonale definisjoner være retningsgivende for hvor kravet til autentisitet og originalitet skal ligge, og hvilke avvik som kan aksepteres.



Deltagerne på konferansen snakket videre med Størmer i etterkant av foredraget, og LMK må regne med å måtte bidra med kompetanse om/når EU eventuelt kommer nærmere en ordning der FIVA ID-pass gir en motorhistorisk definisjon.

_________________
Moderator
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Chryslerklubben Forum Index -> LMK All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group