| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
blushprevious Slant Six
|
Posted: Mon Jun 01, 2026 1:49 pm Post subject: Fart w nocy zmianowej |
|
|
Pracuję w ochronie lotniska. Brzmi poważnie, ale większość mojej roboty to siedzenie w małym pokoju przed ekranami kamer i sprawdzanie, czy nikt nie śpi w hali odlot?w. Nocki są najgorsze. Między drugą a czwartą nad ranem czas się zatrzymuje. Kawa już nie działa, podcasty zaczynają irytować, a do domu jeszcze trzy godziny.
Trzy tygodnie temu, podczas jednej z takich martwych nocy, sięgnąłem po telefon. Nie mogłem przeglądać kolejnych głupich filmik?w z kotami. Więc otworzyłem przeglądarkę. Bez sensu, prawda? Ale czasem właśnie wtedy, kiedy się nudzisz najbardziej, dzieje się coś, czego nie planujesz.
Przypomniałem sobie, że kolega z poprzedniej pracy ciągle coś m?wił o swojej wygranej. Nie wierzyłem mu wtedy. Myślałem, że ściemnia, żeby wyglądać przed chłopakami. Ale akurat tej nocy pomyślałem: ?Sprawdzę, co to w og?le jest.?
Wpisałem w wyszukiwarkę: vavada. Pierwszy link. Strona wyglądała zaskakująco normalnie. Żadnych wyskakujących okienek, żadnych fake'owych czat?w. Taka spokojna, ciemna kolorystyka. Założyłem konto w trzy minuty. Nawet nie musiałem podawać zbyt wielu danych. Adres e-mail, login, hasło. Koniec.
Wpłaciłem 60 złotych. To tyle, ile wydaję na tankowanie roweru przez miesiąc. Pomyślałem: ?Jak przegram, to przegram. Ważne, że zabiję czas.?
Nie spodziewałem się absolutnie niczego.
Zacząłem od najprostszej gry, jaką znalazłem. Nazywała się ?Book of something?, nie pamiętam dokładnie. Zasada prosta: kręcisz, wypadają symbole, wygrywasz. W ciszy nocy, przy jedynej lampce nad monitorem, to miało w sobie coś dziwnie kojącego. Spin. Nic. Spin. Mała wygrana, 5 złotych. Spin. Znowu nic. Wkręciłem się w ten rytm, jakbym wbijał kołki w ziemię. Mechaniczne, przewidywalne, spokojne.
Aż nagle.
Po około dwudziestu minutach trafiłem na darmowe spiny. Nie wiem, co to uruchomiło. Jakiś zbieg okoliczności. Ale nagle ekran rozbłysł. Licznik zaczął skakać. 20 zł, 40 zł, 80 zł, 150 zł. Zatrzymało się na 320 zł. Zamarłem. Wstałem z fotela, rozejrzałem się po korytarzu ? pusto. Kamery nagrywały pustą halę. Tylko ja i ten ekran.
Uśmiechnąłem się. Nie skakałem z radości, bo nie jestem typem skoczka. Ale w środku coś drgnęło. Taki mały głos: ?A może jednak coś w tym jest??
Szybko wypłaciłem 300 zł. Zostawiłem 20 na koncie. Przelew przyszedł następnego dnia rano, jak wr?ciłem do domu. Położyłem się spać z myślą, że ta noc zmianowa nie była taka zła.
Przez kolejne dni nie ruszałem tematu. Ale w piątek, kiedy znowu przyszła moja noc, otworzyłem vavada drugi raz. Tym razem bez wahania. Wiedziałem już, jak to działa. Nie chodzi o wielkie ryzyko. Chodzi o cierpliwość. Postawiłem sobie regułę: nigdy nie wpłacam więcej niż 50 złotych na jednej zmianie. Jeśli wygram ? wypłacam od razu. Jeśli przegram ? zamykam i wracam do oglądania kamer.
Trzecia noc była najlepsza. Znowu ta sama gra. Znowu darmowe spiny. Tym razem wygrałem 550 złotych. Wypłaciłem 500. Zostało mi 50 na kolejny raz. Wiedziałem, że to może być czysty fart, ale nie obchodziło mnie to. Liczyło się to, że wracam do domu z dodatkowym tysiącem w miesiącu.
Najśmieszniejsze jest to, że nigdy nie grałem na więcej niż 2 złote za spin. Nie potrzebowałem. Małe kroki, duży efekt. I żadnego dreszczu emocji, tylko taka przyjemna satysfakcja, jak po dobrze wykonanej robocie.
Kupiłem za te pieniądze nowe buty zimowe. Stare miały już podeszwę jak karton. I zabrałem dziewczynę na kolację do fajnej knajpy, tej na Starym Mieście, gdzie zawsze m?wiłem, że jest za drogo. A ona patrzyła na mnie przez st?ł i pytała: ?Skąd nagle masz kasę?? Powiedziałem: ?Bonus z roboty.? Nie skłamałem do końca. Ta noc to też była praca. Tylko innego rodzaju.
Czy teraz gram każdej nocy? Nie. Umiem odpuścić. Ale kiedy wiem, że mam siłę i że nie gonię za przegraną ? wchodzę. vavada działa dla mnie jak taka mała maszyna do poprawiania nastroju. I p?ki to działa, p?ty będę wracał.
Tyle że teraz zawsze z limitem. I zawsze z uśmiechem. |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum
|